Saladaeng One / Openbox Architects

first_imgArchDaily Save this picture!© Spaceshift Studio+ 38Curated by Fernanda Castro Share Architects: Openbox Architects Area Area of this architecture project Projects Saladaeng One / Openbox Architects Year:  Photographs:  Spaceshift Studio Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/900078/saladaeng-one-openbox-architects Clipboard Manufacturers: ALPOLIC, COTTO, dormakaba, Endo, Lamptitude, Granite Phetchabun, National Furniture, Q-Con, TPI PoleneLead Ar:Ratiwat Suwannatrai, Wannaporn SuwannatraiAr Team:Pruchya Yatha, Apiwat LimpananakthongInterior Designer:Breathe Co.,Ltd.Lighting Designer:In Contrast Design Studio Co., Ltd.Budget:1,378 M THBCity:SathonCountry:ThailandMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Spaceshift StudioSave this picture!© Spaceshift Studio “Every block of stone has a statue inside it and it is the task of the sculptor to discover it. I saw the angel in the marble and carved until I set him free.”    -Michelangelo- The famous quote of master sculptor seems to best describe the level of inspiration that drove OPENBOX Architects to create such a marvel. It all began with a simple design direction from the client for the architect to create something based on Simplicity, Elegance, and Timelessness.Save this picture!© Spaceshift StudioThe key words Elegance and Timelessness inspire the architect to use the impression of white Marble, the classic stone that has been well known around the World as a timeless symbol of luxury in architecture and design. To apply such concept for the architecture of this modern time, Simplicity becomes inevitable. The overall massing concept starts from local building guideline. The result is a simple, stepping, block of marble, with multiple terrains, overlooking skyline sceneries at different levels. After that, marble carving, sculpting process begins.Save this picture!© Spaceshift StudioThe concept of Tropical High Rise is then applied to the design. The first tropical feature is unique horizontal shading fins. They help to reduce glare and shield large windows from rain. Gradient of fins thickness create a dynamic touch to the overall composition and a refreshing touch to the skyline.Save this picture!© Spaceshift StudioAngled bay window is another feature that responds directly to complexity of urban surroundings, residential preference and tropical orientation. In simple words, all windows tilt and turn individually towards the best view, away from obstructing neighbors and excessive Sunlight. The result is a complex texture on the façade, reflecting sky colors from different angles inserted between horizontal fins. This also creates Angles Bay Window space which is surprisingly functional and very unique from inside residential units.Save this picture!© Spaceshift StudioComplex combinations of Horizontal shading fins, and Angled Bay Windows inserted in between create a fine contrast to the overall architectural composition. This also reflects complexity in spirits of residential high-rise. Above all, these elements make this building an Energy Efficient Architecture. As windows and terraces are protected from glare, excessive Sunlight and rain, it also helps to reduce the energy for air conditioning. Large windows can remain open without blinds or curtain, allowing Sunlight to fuse into the space during the day, reducing the energy for internal lighting.Save this picture!© Spaceshift StudioMarble Accents: While the overall building is composed mainly with the impression of white marble,  a few accent spaces, such as the entrance canopy is highlighted by inserting a contrasting block of black marble to float above the space. The building crown, on the other hand, become a glowing block floating at the very top to signify the project’s unique architectural identity among other great high rises of Bangkok skyline.Save this picture!© Spaceshift StudioThe project expresses Thainess, and the tropical lifestyle in a modern contemporary form and expression. ‘The architecture reflects unique characters of the target group who are mainly young entrepreneurs, both Thai and foreign. The design represents characters of the targeted users and their unique life style, as someone who: Appreciates traditional luxuries, yet in a modern, contemporary image, A full privacy living, yet I the heart of the action, A great appreciation for good design, yet friendly to the environment.’Save this picture!© Spaceshift Studio“Above all, these elements make this building an Energy Efficient Architecture. As windows and terraces are protected from glare, excessive Sunlight and rain, it also helps to reduce the energy for air conditioning. Large windows can remain open without blinds or curtain, allowing Sunlight to fuse into the space during the day, reducing the energy for internal lighting.”Save this picture!© Spaceshift StudioProject gallerySee allShow lessTen Courtyard House / Atelier ZAISelected ProjectsInnovation Lab / AIM ArchitectureSelected ProjectsProject locationAddress:Sathon, Bangkok 10120, ThailandLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share 2018 Thailandcenter_img Area:  30450 m² Year Completion year of this architecture project Saladaeng One / Openbox ArchitectsSave this projectSaveSaladaeng One / Openbox Architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/900078/saladaeng-one-openbox-architects Clipboard CopyApartments•Sathon, Thailand Apartments CopyAbout this officeOpenbox ArchitectsOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsSathonThailandPublished on August 15, 2018Cite: “Saladaeng One / Openbox Architects” 14 Aug 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalSinkshansgroheBasin FaucetsPaintSTAC BONDComposite Panel Finishes – MetallicsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 70 ADUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Hinged Door | AlbaWoodHESS TIMBERTimber – GLT BlockGreen FacadesSempergreenLiving Wall – SemperGreenwallMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs “COPY” “COPY”last_img read more